Dorcas voedsel actie 9-10 november 2018

Adrian is 57 jaar en woont op het platteland van Oekraïne. Zijn vrouw is ziek. Ze heeft diabetes en heeft daarom haar been verloren. Adrian is zijn baan bij een landbouwbedrijf kwijtgeraakt. Het bedrijf ging door de crisis failliet. Het stel heeft drie kinderen; twee meiden van 24 en 22 en een jongen van 19. In de buurt is geen werk te vinden en daarom werken de kinderen nu in buurland Hongarije. De kinderen verdienen daarmee geld voor hun eigen gezin. Wat ze overhouden, krijgen hun ouders.

Adrian mist zijn kinderen. Hij komt nauwelijks nog de deur uit. De winter komt eraan. Altijd een moeilijke tijd. Dan groeit er geen groente in zijn tuin. De hobbelige weg ligt vol sneeuw en hij kan geen kant uit. Adrian kan niet naar de markt om eten te halen. Binnen vriest het. Geld voor brandhout is er niet. Adrian’s vrouw heeft veel pijn vanwege de kou.

Gelukkig zijn er mensen die om Adrian geven. Te beginnen met het voedselpakket dat hij straks voor de winter van Dorcas krijgt. Adrian is ontzettend blij. Met de producten en met de bemoediging.

Ook helpen we Adrian en zijn vrouw door zijn omgeving te mobiliseren om hen heen te komen staan en voor hem te zorgen. Te beginnen met de kerk. Adrian gaat elke week naar de spelletjesmiddag die daar wordt georganiseerd. Dat doet hem goed omdat hij daar ook andere mensen ontmoet. Samen maken ze plezier en praten over vroeger. Daarnaast probeert de kerk ook contact te leggen met de kinderen van Adrian om te kijken of ze nog wat extra voor ze kunnen doen.

Adrian wist eerder niet dat hij bij het overheidsloket terecht kon voor een rolstoel van zijn vrouw. Dorcas heeft hem daarmee geholpen. Zij vrouw heeft nu een rolstoel zodat ze ook even naar buiten kan. Bij het overheidsloket heeft Dorcas er ook voor gezorgd dat de dokter eenmaal per maand langskomt om de bloedsuiker van zijn vrouw te onderzoeken.

Ook heeft Dorcas gesprekken in de buurt. Sommige buurtbewoners wisten niet eens hoe slecht hij er aan toe was! Nu hebben buren afgesproken regelmatig een bezoek te brengen. Ze nemen soep voor hem en zijn vrouw mee en helpen bij het hakken van het hout voor de kachel.

Voor Adrian en zijn vrouw is er veel veranderd. Er zijn mensen die om hen geven. Het product dat u met de Dorcas Voedselactie koopt, is voor hem een enorme bemoediging.

Naast het pakket voor Adrian uit Oekraïne geeft Dorcas deze winter nog 40.000 pakketten in landen in Oost-Europa.

‘Heel Nederland geeft’ is dan ook de slogan die overal te zien zal zijn. Want heel Nederland kán ook meedoen. We leven in een land waar nagenoeg iedereen zich wel een pak biscuit, een tandenborstel of een zak rijst kan veroorloven. Jammer genoeg is dat niet overal zo. En juist om hen die het zich eigenlijk niet kunnen veroorloven doen we dit. Samen. Heel Nederland komt daarvoor in beweging. Omdat we om hen geven. Omdat zelfs een pak biscuit voor hen een welkome aanvulling is. En een bewijs dat Nederland geeft. Om hen geeft.

Wij als Z&E hopen dat u ook dit jaar weer bereid bent om een boodschapje extra te doen en om mee te helpen in de winkels. Opgeven kan bij Trudy Smit mail: tsmitblijleven@gmail.com of bel 06-40320615